Fredheim skolekorps

Instrumenter

Når du begynner i Fredheim skolekorps trenger du selvsagt et instrument, og det får du låne av korpset. Instrumentene er dyre, så det er viktig at du tar godt vare på dette. Her er noen tips til vedlikehold:

  • Først og fremst bør du være forsiktig med det slik at det ikke faller i gulvet eller får harde støt, det kan lett bli bulker eller skjevheter.
  • Ventilene må smøres av og til for at de skal fungere godt. Til dette brukes egen ventilolje, og alle bør ha ei flaske i instrumentkofferten. Skru ventilene ut og ha på noen dråper olje. Når du skal sette ventilene på plass er det viktig at de settes tilbake på riktig plass, og riktig vei. Noen tromboner har roterende ventiler, og disse skal ikke demonteres.
  • For at instrumentet skal vare lenge, og være godt å spille på anbefales det å vaske det regelmessig, to ganger i året eller oftere. Dette hindrer også at bøylene setter seg fast og ventilene blir trege. For vask bør instrumentet plukkes fra hverandre og alle delene, unntatt ventilene, legges i lunkent vann med mild såpe (lano/sunlight -ikke zalo). Ikke bruke for varmt vann da det kan ødelegge lakken på instrumentet. Ventilene har filtputer som kan bli ødelagt, så disse skylles heller i rennende vann eller sett i en kopp med såpevann. For å rengjøre innvendig i bøyler og rør finnes det spesialbørster man kan kjøpe eller evt. låne av korpset ved behov. Etter vasken tørkes instrumentet før montering, og det smøres litt bøylefett eller hvit vaselin på bøylene slik at de glir lett og ikke setter seg fast. Ventilene smøres med ventilolje og settes tilbake på rett plass. Som regel er disse nummerert 1-3
  • Dersom det oppstår problemer med instrumentet f.eks. at bøyler, ventiler eller ventilhetter sitter fast, skal du ikke bruke mye makt for å løsne dette selv. Ikke bruk tenger eller annet redskap. Det er lett å ødelegge noe. Dersom det oppstår slike problemer, ta kontakt med instrumentansvarlig Øystein Fagerhaug for hjelp.